bmklogo.jpg

Logg inn

NB!! Hvis du ønsker mer klubb relatert informasjon må du registrere deg og logge deg inn. ----------------------

Glemt passordet?
----------------------
Har du problemer med registrering? Får du ikke aktiveringsmail i retur? Send en mail til Nettansvarlig.
Åpent Norsk Mesterskap F3P 2015 PDF Utskrift E-post
Skrevet av Lucas Hofman   

bilde 30.jpgBMK arrangerte det første Norske mesterskap i F3P i Solberghallen lørdag 28.februar.  Lucas Hofman har vært primus motor for dette og her er hans rapport fra mesterskapet

(bilder ved Erik Hicks)

 

 

F3P ble anerkjent av Federation Aeronatique Internasjonal (FAI) for tre år siden.  I fjor ble det foreslått å gjøre F3P til en nasjonal klasse, slik at man kunne organisere Norske Mesterskap.  Forslaget var omstridt.  Man trodde at det var så få i Norge som fløy F3P på brukbar nivå slik at forslaget kom for tidlig.  Argumentet for var at det er ikke mye poeng å trene om det ikke avholdes konkurranser og NM.  Det endte med at forslaget ble vedtatt og det første NM kunne stables på beina. 

Da det første flyet var i luften hadde vi 22 deltagere!  Det er et tall mange grener i NLF bare kan drømme om...

BMK står sterk i F3P.  To av de nye deltagere i Sport (far Erik og sønn Alexander Hicks) trener i Bærum og tre av deltagere i Advanced (Morten, Morten og Lucas) har fått trene nok til å ta steget opp fra Sport og gjør det brukbart.

bilde 5.jpg

Sekretariat på full guffe

Organisering av NM er ikke veldig mye jobb om man får nok hjelpere som alle tar i et tak. I F3P miljøet er det vanlig at pilotene er dommere i den klassen de ikke flyr i.  Morten Brun og jeg har erfaring med sekretariatet, og Morten Masch kan brukes til så mangt.  Kantinen så lenge ut til å bli et problem, men her kom Thomas Kvitle Jensen som reddet oss.  Siden det var beinkaldt i hallen og varmt i kantinen var det mange som besøkte ham.

Med 22 deltagere som hver skal fly 4 runder er det 88 flighter som skal gjennomføres på en dag. Hver flight blir bedømt av tre dommere som skriver sammen ca. 30 vurderinger. Alle disse tallene (ca. 2600) måtte tastes in in resultatprogrammet, og helst da nøyaktig.  Det gikk av og til en kule varm i sekretariatet, også fordi vi hadde våre egne flighter å fly.  Vi klarte å presentere mellomresultater innenfor 10 minuter etter hver omgang.

I Sport konkurerer både garvede piloter og nye talenter på like vilkår, som Tore Jemtegård, nestor til mange av norges beste i kunstflyging, mot Alexander Hicks, som kan bli en av de beste om en del år.  Striden om første plass sto mellom Erik Hicks og Ketil Strømmen.  Erik ledet etter første omgang, Ketil etter andre.  Begge fløy best i 3 omgang men da tok Erik ledelsen og holdt den til sist.

bilde 10.jpg

Full konsentrasjon - Morten Brun

Advanced var den største klassen, med 11 piloter.  De tre første omgangene ble vunnet av resp. Rune Gjelnes, Kristian Mattson og Morten Brun.  Rune sikret seieren ved å vinne den siste omgangen.  Morten Masch, som endte sist ved prøve NM i fjor, viste imponerende framgang ved å fly jevnt opp til 4. plass.

FAI-F3P, vår formula 1 klasse, hadde 6 deltagere.  Tre fra Sverige og tre fra Norge.  Her var det mye bra flyging å se.  Men veldig spennende var det ikke.  Ole Andre Knutsen Landfalt tok ledelsen fra start og hold nummer 2 (Felix Scander, Svensk mester i F3P og IMAC) på betryggende avstand. 

Du kan se en video av en av hans flighter på http://youtu.be/k3KucTaxPms.

Ola Fremming fløy opp til en velfortjent 3. plass.

bilde 20.jpgbilde 40.jpg

Alexander Hicks i sving  (til venstre) og Morten M. med vinen han fikk som takk for dømmingen. Legg merke til etiketten...

Siden F3P er en ung klasse er det veldig mye utvikling i modellene.  Den som for to år siden ble brukt på VM virker nå veldig utdatert.  Se bilde som viser dagens teknologi.  For to år siden sparte man vekt ved å frese ut noe depron, men ofte ikke mer en halve dybden.  Man fløy med en vekt på mellom 100 og 120 gram, og trengte svære bremser for å holde farten i downlines i sjakk.

bilde 30.jpg

State of the art 2015.  Ikke mye depron igjen, tynn mylar, co-axial drive og mye tynn karbon.

Vekten har gått ned til 70 gram, delvis fordi man skjærer bort mye mer depron (og forsterker med hårtynn karbon (0,28mm på det tynneste).  Modellene blir trukket med 3 micron mylar film.  Dermed var det ikke lenger nødvendig med bremser, som også betyr at man trenger mindre fremdrift.  Det igjen har det gjort det mulig å bytte 180 mAh batterier med 120 mAh, og likevel ha 4 minuters flytid.  Fordi flyet er så lett kan man bruke en mindre moter.  Og fordi en lettere modell flyr saktere er belasting på rorene mindre, som gjør det mulig å bruke 3 grams servoer i stedet for 5.  En fin sirkel, som vi ikke er ferdig med enda.

Alt i alt var dette et stevne som ga mersmak.

Regn med BMK som organisator av NM neste år også!

Hilsen Lucas

bilde 1.jpg

22 blide piloter rett før første omgang (bilde Thomas Kvitle Jensen)

 
< Forrige   Neste >

Lyst til å bli medlem?

Meld deg inn i Bærum Modellfly Klubb via NLF.

NLF modellfly

Flyplassavgift 2017

Kr 600 - mer info her

Jordbru kl 22.15 - 22 juni

zeta.jpg

Jordbru tidligere år

grasrot.png

Her kan du lese mer hvordan du kan støtte BMK hver gang du spiller hos Norsk Tipping.

Nettansvarlig: Pål Stavn
© 2018 Baerum Modellfly Klubb