bmklogo.jpg

Logg inn

NB!! Hvis du ønsker mer klubb relatert informasjon må du registrere deg og logge deg inn. ----------------------

Glemt passordet?
----------------------
Har du problemer med registrering? Får du ikke aktiveringsmail i retur? Send en mail til Nettansvarlig.
Erfaring fra en nybegynner PDF Utskrift E-post
Skrevet av Administrator   
Monday 23. April 2012

lh3.jpgEt av klubbens nye medlemmer, Lucas Hofman, har gjort seg noen blod-dryppende erfaringer som fersk modellflyger. 

Les og lær.

 

 

 

Etter 35 års pause var det på tide å begynne med modelflyging igjen. Først i hallen i Lommedalen med en liten Cub. Bortsett fra at takspantene i hallen av og til flyttet seg rett foran flyet gikk det helt fint. Det fine med 30 grams fly er at det som kan gå i stykker er rimelig og lett å bytte ut.

Når våren kom måtte det store steget tas. Etter sporing på nett og konsultasjon på klubben ble en Cessna 182 anskaffet. Det lille som sto igjen av monteringen gikk passe greit, litt vanskelig å få propelleren på.  Snart var det på tide å binde senderen til mottageren for å se om alle rorene sto i null og hadde riktig utslag.

Som nybegynner holder jeg meg til sender manualen og følger steppene:

1) throttle i null

2) bindingsplugg i mottager og sette på strøm (mye piping) og

3) slå på sender med trainer bryteren aktivert (mer piping).

Etterpå funket rorene. Throttle sto på halv gass og jeg tenkte at det var fint med en sikkerhet i ESCen slik at den ikke er armeret før throttlen står i null. Alle linkene ble justert slik at alt sto i null og utslagene var som de skulle.

Selvfølgelig måtte jeg bare prøve om det var virkelig slik, at man ikke kan styre en model når den er bundet. Jeg byttet senderen til cuben, og det neste jeg ser er en rød sprut på brilleglassene. Motoren hadde slått seg på.  Flyet hadde på en blunk flyttet seg de 20 centimetere som var mellom propellen og hånden min og propellen begynte å skjære i venstre hånd. Det stemte dermed at senderen ikke kommuniserte med modellen, så å skyve throttleen til null, hjalp heller ikke.  Batteriledningen i flyet måtte tas ut.

De som har Spectrum utstyr kan nå gjette hva som skjedde. Men for alle dere andre:  Etter at jeg hadde sjekket at throttleen sto i null, men før jeg koblet den til mottageren, må jeg ha kommet bort i sticken slik at den sto på halv gass. Når man så kobler, setter man også det Spectrum kaller ‘fail-safe’ settings, det vil si de posisjonene på servoene (og gass) man vil ha når signalet fra senderen blir borte.

Så da signalet ble borte, fordi jeg switchet til en annen model, satte mottageren alle servoene i ‘fail-safe’, som i mitt tilfelle var halv gass på ESC’en....

lh1.jpgDet ble en tur til legevakten for å sy. . Jeg hadde flaks: Ingen sener eller nerver var kuttet eller skadet. Blødningen fra pulsåren lot seg stoppe etter noen forsøk. Åtte sting måtte sys. Kostnadene på legevakten var nok like mye som flyet kostet, og de pengene hadde jeg heller brukt på neste fly!.

Det er mye energi i et 4 cellers batteri og ESC, motor og propeller er dyktig å transformere det til rå kraft. Et mikrofly på 1 celle er noe helt annet. I tillegg flytter et fly, som står på gulvet, seg mirakuløst fort når motoren slås på.

Det som jeg lærte av dette er følgende:

-          Ikke sett på propellen før du virkelig må (eller ta løs ledningene til motoren). Bind senderen, still rorene og alt du trenger å gjøre med mottageren på, før du setter på propellen.  I værste fall resulterer det i et hyl fra motoren uten last.

-          Om du har propellen montert på flyet, hold deg bak den når du kobler batteriet på. Til nøds kan du sitte ved siden av, men ikke tyve centimeter foran propellen.

-          Når man prøvekjører inne på verstedet bør modellen står spent fast og alle løse saker som kan bli suget i propellen (og så kastet til siden) være fjernet.

Hilsen Lucas Hofman

lh3.jpg

 
< Forrige   Neste >

Lyst til å bli medlem?

Meld deg inn i Bærum Modellfly Klubb via NLF.

NLF modellfly

Flyplassavgift 2017

Kr 600 - mer info her

Jordbru kl 22.15 - 22 juni

zeta.jpg

Jordbru tidligere år

grasrot.png

Her kan du lese mer hvordan du kan støtte BMK hver gang du spiller hos Norsk Tipping.

Nettansvarlig: Pål Stavn
© 2018 Baerum Modellfly Klubb